Uppsala Nya Tidning - Apr 12, 2012


Ruiner utan romantik

RECENSION: Hyun-Jin Kwak behärskar det avgörande ögonblicket, skriver Sebastian Johans.
 
I skuggan av Fotografiska och Moderna museets satsning på fotografi bedriver den lilla, ideella institutionen Fotografins hus en väldigt pålitlig och högkvalitativ verksamhet i sina lokaler på Skeppsholmen i Stockholm. Här är fokus mindre show och mer samtidskonst, vilket inte ska uppfattas som att utställningarna där nödvändigtvis är svårare än de som äger rum i större rum.
 
Om Fotografiska, som profilerar sig med internationella vandringsutställningar med stjärnglans, är Disney on ice så är Fotografins hus den seriöst satsande konståkaren som jagar en nyskapande koreografi och inte nöjer sig med något annat än en pallplats i det kommande mästerskapet.
 
Just nu visar Fotografins hus utställningen The Island –a case study of a collector’s mind där konstnären Hyun-Jin Kwak har dokumenterat det Barbieriska palatset, en majestätisk men svårt förfallen 1500-talsbyggnad i centrala Reggio Emilia i Italien.
 
Huset, som fortfarande är bebott av en liten familj som inte är i stånd att renovera det gigantiska palatset, har förvandlats till något som på ytan gestaltar en snabbt accelererande klassresa nedåt och på djupet något större och undflyende som handlar om förgänglighet och predestination. Husets nuvarande ägare verkar, att döma av det bild- och textmaterial som presenteras, bara kunna iaktta förfallet och fylla de väldiga rummen med bråte i en omfattning som närmar sig maniskt samlande.
 
Hyun-Jin Kwak är en väldigt skickligt berättande konstnär som har en imponerande förmåga att ladda sina bilder med en känsla av att fånga ett avgörande ögonblick. The Island är inte lika direkt anslående som Kwaks genombrottsserie Girls in uniform, som tidigt visades på Uppsala konstmuseum, men laborerar med samma effekter av identitet i förändring.
 
Det mest imponerande med Kwaks arbete är för övrigt att hon trots ett både gåtfullt och poetiskt anslag aldrig blommar ut i någon fullskalig ruinromantik utan hela tiden liksom antyder ett större, mer komplicerat syfte.
 
Presentation består av några stora bilder, en diskret video, och ett större antal bilder som i mindre format ligger uppradade på några bord. Fotografi, visar det sig, blir ofta intressantare om den inte gömmer sig bakom fläskigt glänsande printar i monumentalformat.
 

Sebastian Johans